Ma scuzati, cred ca am o criza!

Cand ajunge in punctul acela in care crede ca s-a maturizat si poate lua decizii pentru propria piele, femeia intampina drumul care se imparte in doua. Fie se marita, face copii si se apuca de tocanit si invata sa taie ceapa perfect cu ochii inchisi, fie doarme la birou pana intr-o zi cand isi da demisia epuizata si isi da seama ca vrea viata personala sau vrea sa calatoreasca. Sau sa se apuce de yoga. 

Femeia care se afla in criza varstei nu are nici 28 de ani si nici 40. Nu are nici 37 de ani si nici 42. De cele mai multe ori, ea are intre 25 si 35 de ani, se autointituleaza femeia de varsta a doua desi nu are habar de notiune. Ea stie doar ca are o criza. E ca atunci cand iti spui ca esti intolerant la gluten insa nu esti intolerant la gluten dar ai putea fi si oricum, ai auzit ca e e cool in ziua de astazi sa ai intolerata la gluten.

Femeia  care se afla in criza varstei are griji. Are multe griji fiindca societatea o impinge sa aiba. Nu, nu sunt legate de cariera si nici de mediu. Ea are criza specifica varstei. Nu a varstei ei, ci a altor femei, dar ea mereu crede ca e batrana. E batrana fiindca are pana in 30 de ani, nu e maritata si nu are nici copii, iar toate colegele ei de liceu sunt deja la al 2-lea copil. Sau are deja copii si simte ca a pierdut o parte din tinerete calcand piese de lego pe intuneric. 

Ea, batrana din primul caz, e cam in urma la capitolul reproducere si se simte vinovata fiindca societatea incepe sa o blameze pentru asta. La fel si fostele colege de liceu, pe care le intalneste din cand in cand la cate un botez iar cand n-o face, e pentru ca s-a saturat sa auda cat de bine e sa ai copii si sa iti astepti sotul mirosind a ceapa calita.

Acum na, sunt doua tabere care se vor bate mereu cap in cap, intr-una conduce femeia independenta, in celalata conduce mama. Orice ai face, n-ai cum s-o scoti la capat si asta fiindca sunt ambele femei, iar femeile au intotdeauna dreptate!

Femeia de cariera este intotdeauna blamata pentru ca (temporar, poate) a ales sa fie independenta si vrea mai mult decat doi pitici care plang si se bat pe telecomanda. Ea este foarte des confundata cu o persoana fara suflet, poate chiar superficiala, ii este mereu contestat instinctul matern si de multe ori marginalizata in grupurile cu mame atunci cand isi afirma parerea fiindca: n-ai cum sa intelegi de ce acum copilul meu se tavaleste pe jos fiindca nu ii cumpar ciocolata AIA, o sa intelegi cand o sa fii mama!

Mama este si ea blamata pentru ca si-a pierdut independenta si acum se trezeste la 3 dimineata sa incalzeasca laptele pentru unul din pitici iar grupul fetelor independente o vad pe mami drept o femeie comoda, care n-a putut mai mult si-atunci a ales sa faca un copil sau doi. Mami n-a dormit de doua luni mai mult de 3 ore intr-o noapte insa asta este ceea ce si-a dorit si este mai mult decat fericita. Gaseste fericire si implinire in lucruri ce nu sunt materiale iar asta o face mai bogata.

In oricare din cele doua tabere ai fi, ar trebui sa stii ca fiecare femeie are dreptul sa aleaga ceea ce isi doreste in viata, fie ca este o cariera, fie ca este o familie. Cu putina ambitie si rabdare, ambele lucruri se pot intampla concomitent. Niciuna din tabere nu trebuie nici blamata, nici aratata cu degetul fiindca sunt lucruri ce tin de altii. Hai, mai bine, sa ne intoarcem in gradina noastra si s-o privim cu mai multa atentie si sa luam noi decizii pentru noi.  Faptul ca te uiti in gradina ei si ii judeci alegerile nu iti schimba cu nimic viitorul si nici nu iti fac o viata mai buna. Te ajuta, poate, sa iti dai seama ce iti doresti tu cu adevarat si sper sa iei o decizie buna!

Popular Posts